De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Wat zijn de grenzen?

Ik probeer m.b.v. mijn casio cfx9850GB de volgende som te bereken: op een camping in de duinen mag iedere gast een rechthoekig stuk terrein van 100m2 afzetten.
A en B van de som zijn geen probleem maar bij C wordt gevraagd: welke grenzen moet je voor het venster kiezen om de complete grafiek van de omtrek goed te kunnen zien. De formule van de omtrek is P=2b+200:b.

Ik heb de antwoorden(=som 4 uit hoofdstuk A2 van Moderne Wiskunde Havo bovenbouw) maar ik wil weten hoe ik de grenzen op mijn rekenmachine kan berekenen.

Vivian
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 21 oktober 2001

Antwoord

Ik weet niet wat het antwoordenboekje als antwoord geeft maar de vraagstelling is niet correct. De waarde van b is niet begrensd. Je kunt voor a immers een zo'n klein mogelijk getal kiezen als je wilt (mits a>0).

Maar erg realistisch is dat natuurlijk niet... wat heb je aan een strook van bijvoorbeeld 10 cm bij 1 km? Dat lijkt meer op de middenberm van een snelweg. Niet erg handig als je er je tent op wilt zetten.

De vraag is dan wat is dan wel reëel? Een stuk van 1 bij 100 meter? Lijkt niet erg handig... tenzij je gaat boogschieten of zo..

Kortom: er is geen eenduidig antwoord op deze vraag, tenzij er in de opgave nog een minimum waarde voor a of b gegeven wordt.

Neem maar eens aan dat er in de opgave staat dat de minimale lengte/breedte van die rechthoek 4 meter moet zijn. Dan is de linkergrens voor b gelijk aan 4 en de rechtergrens voor b is 25 (als a=4 dan is b=25 vanwege de oppervlakte van 100 m2).

Daar heb je dus geen rekenmachine bij nodig.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 21 oktober 2001



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics