De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: MOD berekenen

 Dit is een reactie op vraag 42035 
Ok bedankt, dus als je ipv 10, 11 gebruikt krijg je 11^7/160= 121794,81875

Conclusie 11^7 (mod 160) = 81875

Klopt dit?

Bert V
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 5 december 2005

Antwoord

Nou nee, dit klopt niet zo erg.
Laten we eens een wat hanteerbaarder voorbeeld nemen.

Vier jongens willen 13 CD's eerlijk verdelen.
Goed: Elk krijgt er 3, dan heb je er twaalf verdeeld.
Er blijft er 1 liggen. Je kunt die ene CD niet in vieren hakken want aan kwart CD's heb je niet zoveel.
Dus 13 gedeeld door 4 is 3 met rest 1.
Dus 13 mod 4=1 (de rest bij gehele deling).

Kun je hier dan nog iets met je rekenmachine?
Jawel: als je 13/4 uitrekent krijg je 3,25.
Hier haal je 3 vanaf en houdt over 0,25. Als je 0,25 met 4 vermenignuldigt krijg je 1. Voila.

Nu 11^7 mod 160.
Zoals je al liet zien is 11^7/160=121794,81875.
Laat nu die 121794 weg en je houdt over 0,81875. Vermenigvuldig dit met 160
en je krijgt 131.
Dus 11^7 mod 160=131.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 6 december 2005



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3