De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Breuk differentieren

Kunt u mij uitleggen hoe je f = 10+ (x2/1125) differentieert? Ik weet dat het antwoord 2x/1125 is maar hoe je daar op komt weet ik niet. Waarom verandert 1125 niet en x2 wel?

Roos
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 28 november 2005

Antwoord

Beste Roos,

Differentiëren is lineair, dat wil twee dingen zeggen:

- de afgeleide van een som is gelijk aan de som van de afgeleiden:
$\to$ D(f(x)+g(x)) = D(f(x)) + D(g(x))

- de afgeleide van een constante keer een functie is die constante keer de afgeleide van die functie:
$\to$ D(a·f(x)) = a·D(f(x))

Pas dat eens toe op jouw opgave.

mvg,
Tom

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 28 november 2005



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3