De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Lineaire functie

Hoi.. ik zit met een probleempje..

p is een lineare functie van q.
voor q = 150 is p = 7.75 en voor q = 425 is p = 2.25

Schrijf p als functie van q --
p=aq+b en zo.. dat kan ik wel, maar ik zit vast als er gevraagd wordt 'bereken p voor q =250' en 'bereken q voor p=4.25' ten eerste weet ik niet WAT ik moet berekenen, ik snap de vraag niet eens...

Aletta
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 20 november 2005

Antwoord

p=aq+b is een goed idee... de vraag is nu alleen wat is a? en wat is b? Daar kan je achter komen door twee keer in de vergelijking p en q in te vullen. Je krijgt dan twee vergelijkingen met twee onbekenden (a en b). Zo'n stelsel kan je oplossen...

VOORBEELD
voor q=10 is p=20 en voor q=30 is p=40 zou dan worden:

20=a·10+b
40=a·30+b

Oplossen... en je weet a en b... (a=1 en b=10). Zou dat lukken zo?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 20 november 2005
 Re: Lineaire functie 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3