De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Vergelijking van een buigraaklijn

 Dit is een reactie op vraag 12716 
Hallo,

Ik zit te worstelen met hetzelfde idee, hoe stelde je die buigraaklijn op? Bij de formule xex heb ik ook buigpunt -2 gevonden $\to$ buigpunt (-2, -2e-2) maar hoe stel je de buigraaklijn ook alweer op? Wat is de raaklijn in dit geval?

Liefs Nynke

Nynke
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 7 november 2005

Antwoord

De raaklijn is y=ax+b. De richtingscoëfficient a in het punt (-2,-2e-2) kan je berekenen met de afgeleide. a=-e-2. Dus de vergelijking van de raaklijn wordt zoiets als:

y=-e-2·x + b

Om b te vinden vul je het punt van de grafiek in. Dus:

-2e-2=-e-2·-2 + b
-2e-2=2e-2+b
b=-4e-2

De raaklijn wordt: y=-e-2·x-4e-2
Geweldig...

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 7 november 2005



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3