De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Evenwichtsverdeling

hoi!!
ik moet een evenwichtsverdeling maken van de matrix:
van
S C L
0.8 0.1 0.3 S naar
0.1 0.9 0 C
0,1 0 0,7 L
met als totaal 140 dus:
S+C+L=140

Nu moet ik een evenwicht uitrekenen maar ik weet alleen hoe je dat met twee maar niet hoe je dat met 3 moet doen ik weet wel:
0,1S=0,3L
0,1S=0,1C
Zou iemand mij hierbij kunnen helpen???
Alvast heel erg bedankt!!

Luca
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 17 oktober 2005

Antwoord

Je hebt nu 4 vergelijkingen:

0,8·S + 0,1·C + 0,3·L = S
0,1·S + 0,9·C = C
0,1·S + 0,7·L = L
S + C + L = 140

0,8·S + 0,1·C + 0,3·L = S Þ 0,1·C + 0,3·L = 0,2·S Þ C + 3·L = 2·S
0,1·S + 0,9·C = C Þ 0,1·S=0,1·C Þ S=C
0,1·S + 0,7·L = L Þ 0,1·S=0,3·L Þ S=3·L of L = 1/3·S
S + C + L = 140

In de laatste vergelijking kan je nu voor C en L invullen wat ik hierboven gevonden heb. Je krijgt dan:

S + C + L = 140
S + S + 1/3·S = 140
21/3·S = 140
7/3·S = 140
7·S = 420
S = 60

En dan weet je de rest ook:
C = 60
L = 20

Zodat (60, 60, 20) de evenwichtsverdeling zou moeten zijn. En dat kan je natuurlijk makkelijk met je GR controleren..., maar dat klopt vast.

Hopelijk is het duidelijk... je was dus goed op weg met:
0,1S=0,3L
0,1S=0,1C
Als je dan L en C uitdrukt in S kan je dat invullen in S+C+L=140 en dan ben je er... (om een lang verhaal kort te maken).

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 17 oktober 2005



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3