Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Produkt- en quotiëntregel

Hoe moet je f(x)=(2x-4)ex differentiëren?
en wat gebeurt er nou als ((2x-4)ex)/(x-1)2?
Alvast bedankt voor het beantwoorden van mijn vragen.

Stepha
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 21 augustus 2002

Antwoord

Hallo Stephan,

Voor de eerste: f(x)=(2x-4)ex moet je de productregel toepassen die je wellicht hebt geleerd:

als f(x)=g·h, dan f'(x)=g'·h + g·h'

in dit geval:
g = 2x-4 ® g' = 2
h = ex ® h' = ex

f'(x) = 2ex + (2x-4)ex = (2x-2)ex

Als je dezelfde functie deelt door (x-1)2, dan moet je de quotiëntregel toepassen:

f(x) = t/n, dan f'(x) = (t'·n - t·n')/n2
t = (2x-4)ex ® t' = (2x-2)ex
n = (x-1)2 ® n' = 2x-2

f'(x) = ((2x-2)ex·(x-1)2-(2x-4)ex·(2x-2))/(x-1)4

dit wordt (uiteindelijk):
f'(x) = 2·ex·(x2-4x+5)/(x-1)3

MVG,
Bart

BvV
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 22 augustus 2002



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics