De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Formules met een parameter

Ik heb een vraag waarbij je een formule moet opstellen van de kromme waarop alle toppen van de grafieken van fp liggen.

Gegeven zijn de functies fp(x)=(x+p)/(x2+4)
  1. De lijn k: y=0,6x + q raakt de grafiek van fp in het punt A met xA=1
    Bereken p en q

  2. De functie fp heeft een extreme waarde voor x=1. Bereken p en de andere extreme waarde

  3. Bewijs dat alle toppen van de grafieken van fp op de kromme y= 1/(2x) liggen.
Alvast Bedankt

Hester
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 18 september 2005

Antwoord

Omdat je kennelijk de spelregels niet gelezen hebt zal ik je wat hints geven:
  1. Bepaal de afgeleide, vul x=1 in en stel de verkregen uitdrukking in p (de richtingscoëfficient van de raaklijn in x=1) gelijk aan 0,6. Los op en vind de waarde van p.
    Bereken vervolgens fp(1) en bereken daarmee de waarde van q.

  2. Zie a. maar nu is de uitdrukking in p voor de helling in x=1 gelijk aan nul. Er is immers een extreem. Los op en vind de waarde voor p. Vul de gevonde waarde voor p in in de afgeleide en los op f'p=0. Je vindt dan de andere waarde voor x waarbij er sprake is van een extreem.

  3. Stel de afgeleide (zie a.) gelijk aan nul, los op naar p. Vul de gevonden uitdrukking in in het functievoorschrift... en... klaar is Klara...

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 18 september 2005



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics