De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

De Steekproefomvang berekenen als N bekend is

Hallo,

ik ben geen expert op het gebied van wiskunde, en omdat ik in Curacao verblijf op dit moment kan ik ook geen boeken raadplegen.
Ik zit dus met hetvolgende.

Ik wil een steekproef gaan houden en mijn doelgroep is:

Alle inwoners van Curaçao die in het bezit zijn van een rijbewijs dus minstens 18 jaar zijn, en waarvan zijn of haar gezin in het bezit is van een eigen auto

Nu heb ik deze gegevens:

N= 38.300
p= 0.5
Z= 95% z-- 1,96
E= 4% zelf bepaald

Ik wilde gebruik maken van deze formule:

N P (1-P) Z2
n = N E2 + P (1-P) Z2

Als ik deze formule gebruik kom ik op de volgende uitkomst:

n = 590

Het lijkt me sterk dat ik zoveel enquetes moet gaan afleggen? Wat doe ik fout?

Alvast bedankt!

Jean H
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 16 september 2005

Antwoord

Je doet niets fout. Je berekening lijkt me correct al moet je wel naar boven afronden. Ik kom op 591 (met een iets andere formule overigens). Ik zou die E wat groter nemen (5% is gebruikelijk). Daarnaast mag je voor die Z waarde ook best kijken naar 90%....... Ik denk dat je dan uitkomt op ca 270. Met veel minder kan het niet.

Met vriendelijke groet
JaDeX

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 16 september 2005
Re: De Steekproefomvang berekenen als N bekend is



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3