De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Abc-formule of ontbinden

z(z+7)=8.
moet ik deze ontbinden of de abc-formule gebruiken?

anno
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 6 juli 2005

Antwoord

Hallo,

Er staat nog een 8 in het rechterlid, dat is niet echt handig.
We werken het eerst even uit en dan alles naar één lid, dan heb je een goed beeld van de vergelijking.

z(z+7) = 8
z2 + 7z = 8
z2 + 7z - 8 = 0

Op dit moment is het een kwestie van voorkeur. Je kan de abc-formule hierop toepassen of ontbinden. Persoonlijk zou ik ontbinden omdat de som van de coëfficiënten 0 is, dit wijst op deelbaarheid door (x-1), dus 1 is een nulpunt.

z2 + 7z - 8 = 0
(z-1)(z+8) = 0
z = 1 Ú z = -8

Met de abc-formule kom je tot hetzelfde resultaat, probeer maar eens

mvg,
Tom

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 6 juli 2005



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3