De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Scharnierpuzzel+constructie

Hoi,
Ik zit met een probleempje: berekening van de constructie van de scharnierpuzzel van Dudeney.
Hier staat:
Oppervlakte van driehoek en vierkant zijn zo, dat (2x)2=1/2 x 2a x a√3 (half maal basis maal hoogte), waaruit volgt:
a= 2/3 4√27


De uitleg vantevoren snap ik wel, maar ik snap niet hoe ze tot de laatste formule komen. (a=2/3 enz..) Ik heb van alles geprobeerd om er uit te komen, maar ik kom er echt niet uit. Waar blijft trouwens de x?
Ik hoop dat u me deze vergelijking kan uitleggen en misschien zelfs verder weg kan helpen met het oplossen, want ik snap zelf echt niet hoe ze dit hebben opgelost.
Alvast bedankt!

groeten, Rowan

Rowan
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 14 juni 2005

Antwoord

In het PDF-bestand (zie link) staat een foutje in de regel die je daaruit citeert: de x ontbreekt in de uitdrukking met a = ...!
(Verder op in het stuk staat het wel goed.)

Uit (2x)2 = a2√3 volgt
a2 = 4x2/√3 = 4x2·3-1/2
Worteltrekken geeft dan:
a = 2x·3-1/4
Nu is
3^(-1/4) = 3^(3/4 - 1)= 4√33 / 3 = 1/3·4√27
Zodat we vinden:

a = 2/3·4√27·x

Zo duidelijker?

Zie Scharnierpuzzel (PDF)

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 14 juni 2005



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3