De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Verzameling toppen

Ik heb laatst ook een vraag gesteld, maar ik snap hem nog niet helemaal. het was een vraag of je van een exponentiele functie met parameter een verzamelingsformule voor de toppen kon vinden die een rechte lijn is. als antwoord kreeg ik: y=(x-p)^2 + p. ik wou vragen hoe je aan die rechte lijn komt, want ik heb dit uitgerekend:
fp: y = (x-p)(x-p) + p, differentieren geeft 2x-2p+2p+p en dan heb ik het gelijk gesteld aan nul, om daar de top te vinden. dus 2x-2p+2p+p=0 geeft xtop=0,5p en als je die in voert in de fp krijg ik als ytop = 1/4 p^2 + p. als je dan weer de xtop in de ytop invoert, krijg ik y=x^2+2x....dus dit is geen rechte lijn, wat doe iknou verkeerd?

emine
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 31 mei 2005

Antwoord

Emine,
y= (x-p)(x-p)+p=x2-2px+p2+p. zodat dy/dx=2x-2p=0 voor x=p.
Verder wel duidelijk denk ik.
Groetend,

kn
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 31 mei 2005



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3