De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Derdegraadsvergelijking

Hallo,

Ik geef hierbij aan dat dit een opdracht is uit het boek Getal en Ruimte. Onder andere moeten we deze opdracht als huiswerk maken, maar omdat onze leraar zeer slecht uitlegt, en we zulken sommen ook op het proefwerk binnenkort kunnen krijgen, hoop ik dat iemand mij hierbij kan helpen.

De som en tot hoever ik kom:
Bereken de exacte oplossingen van de vergelijking x3-2x2-6x+7=0
X=1 is een oplossing want 13-212-6x1+7=0 klopt.
Je kan dit ontbinden in factoren, waarbij één factor x-1 is.
Dus x3-2x2-6x+7=(x-1)(x2+ax+b)
Als je in het rechterlid de haakjes uitwerkt krijg je:
x3-2x2-6x+7=x3+(a-1)x2+(b-a)x-b
Dus a-1= -2 b-a= -6 en –b= 7
Dit geeft a= -1 en b= -7
Dus x3-2x2-6x+7=0 geeft (x-1)(x2-x-7)=0

Mijn vraag, hoe nu verder? (x-1)=0 snap ik, dat is 1.
Alleen weet ik niet hoe je x2-x-7=0 oplost.

Ik hoop dat iemand mij kan helpen, alvast hartelijk bedankt!

Bert
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 29 mei 2005

Antwoord

Beste Bert,

Alles klopt tot en met (x-1)(x2-x-7) = 0, dus dat zit al goed.
Die kwadratische vergelijking zal je echter niet makkelijk kunnen ontbinden, er is geen 'mooie' (lees: wortel-vrije) factor voor.

Het lijkt mij aangewezen om hier de abc-formule op toe te passen, lijkt me logisch. Had je daar nog niet aan gedacht of 'mag' dat misschien niet?

Als het goed is vind je dan als oplossingen (1±√29)/2 en dan heb je, samen met 1, je 3 exacte oplossingen

mvg,
Tom

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 29 mei 2005
 Re: Derdegraadsvergelijking 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3