|
|
\require{AMSmath}
X oplossen in gebroken vergelijking
Ik ben bezig met deze vergelijking en zit vast!
3x ----=2x x-4
Ik was zelf zo bezig:
3x --- -2x =0 x-4
3x -2x(x+4) --- - -------- x-4 x-4
-2x2-5x ------ =0 x-4
2x2-5x =0 OF x-4¹0
Ik hoop dat jullie me kunnen helpen
Henk
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 26 mei 2005
Antwoord
3x ----=2x x-4
Als dat je opgave is, moet je in je achterhoofd houden dat mocht je 4 als oplossing bekomen, die niet geldig is aangezien in de opgave je dan deelt door nul. We beginnen nu te rekenen.
Vermenigvuldig links en rechts met x-4, dat mag, want we hebben x¹4 ondersteld. Je krijgt:
3x=2x(x-4)
Werk de haakjes uit:
3x=2x2-8x
Breng alles naar links (vergeet niet van teken te veranderen). Dan krijg je een tweede graadsvergelijking zonder constante term, die is direct op te lossen.
Koen
(antwoord: x1=0, x2=11/2)
|
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 26 mei 2005
|
|
home |
vandaag |
bijzonder |
gastenboek |
statistieken |
wie is wie? |
verhalen |
colofon
©2001-2024 WisFaq - versie 3
|