De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Formule afleiden

 Dit is een reactie op vraag 38012 
Dank voor het antwoord. Wat ik zoek is of zijn één of meerdere manieren (louter algebraïsch) om de vergelijking te vinden die deze punten genereerd. Dus niet met behulp van de GR, maar meer in de richting van: a(1)x^n +
a(2)x^n-1 +...+ a(n+1). Wat ik wél zeker weet is dat de vergelijking is opgebouwd uit een optel- en aftreksom van machten van 4. Hoe nu verder?
Met vriendelijke groet,

R. Suy
Student hbo - zaterdag 14 mei 2005

Antwoord

Het produkt van die twee is geen parabool meer hoor, alleen tweedegraadsveeltermen zijn parabolen! Wat wel geldt is, dat als,

f(x) = g(x)h(x)
F = verzameling nulpunten van f
G = verzameling nulpunten van g
H = verzameling nulpunten van h

dat dan

F = G È H

1) Nulpunten van g of h zijn dus automatisch nulpunten van f. Beredeneer dat dit een gevolg is van de rekenregel 0.a = 0 voor om het even welke a.

2) Een nulpunt van f is er ook een van g of h. Beredeneer dat dit een gevolg is van de rekenregel: als a.b=0 dan is minstens een van beide 0.

Zie Lagrange Interpolating Polynomial

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 14 mei 2005



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3