To print higher-resolution math symbols, click the
Hi-Res Fonts for Printing button on the jsMath control panel.

jsMath
Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Re: Binaire getallen delen

 Dit is een reactie op vraag 37733 
Ben ik weer...
hoe moet je die rest dan doen? moet je dan een nieuwe staartdeling beginnen en dan je deelgetal van de vorige staartdeling delen door het eindgetal van die vorige staartdeling?
en ik ben nu helemaal in de war... hoe krijg ik nu aan het einde het binaire antwoord? want hij past er steeds 1 keer in.. dus dan zou het alsmaar 11111 worden? ik weet het niet meer...
kunt u een hele duidelijke voorbeeldsom geven, waarin het goed beschreven wordt? en dan graag niet met een perfecte som die braaf op 0 eindigd, maar eentje dat je met een binair kommagetal of een rest te maken krijgt.

Ik hoop echt dat u mij kunt helpen.
Groetjes, ker

Ker
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 9 mei 2005

Antwoord

dag Ker,

Ik kan me voorstellen dat je in de war bent, omdat je bij binaire schrijfwijze in heel veel gevallen te maken krijgt met zogenaamde repeterende breuken.
Even een voorbeeld met (gewone) decimale getallen:
34 gedeeld door 5.
Het resultaat met rest is:
34/5 = 6 rest 4.
Met die rest hoef je verder niets te doen.
Het resultaat met een decimale breuk:
34/5 = 6,8
Binair geschreven krijg je het volgende:
100010/101 = 110 rest 100
Met cijfers achter de komma:
100010/101 = 110,1100110011001100...
Dit wordt dus een repeterende breuk, net als het geval is in het decimale stelsel als je bijvoorbeeld door 3 deelt.
Is het zo duidelijk?
groet,

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 9 mei 2005
 Re: Re: Re: Binaire getallen delen 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics