De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Re: Re: Re: Aflossingen en enkelvoudige interest

 Dit is een reactie op vraag 37591 
Nee, het is niet bepaald wanneer de kosten betaald moeten worden. (moet uiteraard wel binnen een redelijke termijn plaats vinden)

Er wordt een regeling getroffen met de schuldenaar, waarbij het aantal termijnen wordt ingegeven.

het termijnbedrag wat uitgerekend moet worden, wordt eerst gebruikt voor het betalen van de kosten dan de rente vervolgens hoofdsom

ik heb wel een formule gevonden, maar deze is niet sluitend indien de kosten erg hoog zijn.
onderstaand een voorbeeld uit een boek (titel onbekend)

hoofdsom 1200,--
kosten 15,--
krediet 1215,--

schuldenaar gaat in 5 termijnen aflossen

som termijnen = 100X
één termijn = 100X/5 = 20X

Krediet + interest + kosten = som van de termijnen
Krediet + interest = som van de termijnen - kosten

1215(1 + 5i) = 20X(1+4i)+20X(1+3i)+20X(1+2i)+20X(1+i)+20X
1215 + 6075i = 100X+20X(4i+3i+2i+i)

Groeten, en al vast bedankt

René






rene v
Iets anders - donderdag 5 mei 2005

Antwoord

Rene,
Deze methode wordt gebruikt b.v. bij huurkoop:Dit geeft:
10.000(1+25*10/1200)+5000=(25+12(25*10/1200)*termijn,
zodat termijn=621,21.
Groetend,

kn
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 5 mei 2005



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3