De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Examenscore

 Dit is een reactie op vraag 37309 
Bedankt iig al voor dit antwoord.
Maar welke formule stelt u dan voor? (sorry ik ben hier niet echt goed in! )

Mleen
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 26 april 2005

Antwoord

Er zijn heel erg veel formules denkbaar, net wat je wilt bereiken. Dus een formule voorstellen heeft weinig zin.

Maar neem nu eens het eerste voorbeeld dat ik gaf.
We vervangen de 9 in 9 x (S : L) + 1 door 8.
Laten we ook eens aannemen dat L=90 (L is het maximum aantal punten dat je op de vragen kunt scoren.)

Stel iemand heeft de helft van de punten gehaald (45 dus)
Volgens de formule 9 x (S : L) + 1 zou je dan als cijfer krijgen 9x(45/90)+1=9*0.5+1=5.5.
De docent vond de toets te makkelijk en verandert die 9 in een 8. Het nieuwe cijfer wordt dan 8*0.5+1=4+1=5.
Dat kun je natuurlijk niet zomaar doen: niemand zou dan een 10 kunnen krijgen.
Wat doet nu de slimmerik: Hij gaat ervoor zorgen dat vanaf score 45 een andere formule geldt, en wel zo dat: score 45 levert weer een 5 als cijfer op. Maar ook: score 90 levert een 10.
Hij trekt nu een rechte lijn door de punten (45,5) en (90,10) en bedenkt een formule voor deze rechte lijn!
Hij heeft er dan voor gezorgd dat de twee lijnen die hij heeft netjes aansluiten in het punt (45,5) en dat 0 punten cijfer 1 oplevert en 90 punten cijfer 10.
Zou jij nu zelf eens een formule voor deze rechte tweede lijn kunnen bedenken?
Daarna zou je ook eens andere systemen kunnen bedenken.
Bijvoorbeeld niet met rechte lijntjes maar bijvoorbeeld parabolen!

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 26 april 2005



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3