De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Probleem bij derdemachts vergelijking

x3+10x2=2,625
Het oplossen van een andere derdegraadsvergelijking is wel gelukt. Deze lukt mij echter niet.

Frits
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 18 april 2005

Antwoord

Eerst maar eens herschrijven als:

x3+10x2-25/8=0

En dan... tja... je zou natuurlijk de formule van Cardano kunnen gebruiken... maar als je geluk hebt, dan zie je hier 'toevallig' misschien al meteen een oplossing. Als je dat niet ziet kan je natuurlijk proberen of de functie f(x)=x3+10x2-2,625 niet 'toevallig' een mooi nulpunt heeft door het 'ding' in je GR te kloppen, je weet tenslotte maar nooit...

Maar... ik dacht te zien dat x=1/2 een oplossing was! Als je 't invult klopt het ook nog.

(1/2)3+10·(1/2)2-25/8=0

Als je dat weet kan je dus ontbinden. Je schrijft de vergelijking als:

(x-1/2)(...)=0

Op de puntjes krijg je dan een kwadratische vergelijking waar je waarschijnlijk wel weg mee weet... Probeer het! Mocht het niet lukken dan trek je maar aan de bel...

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 18 april 2005



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3