De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Kans van afwijking bij normale verdeling

Hoi,
Ik zit met een probleem omdat ik iets niet met de GR kan oplossen. Het gaat over het toetsen van hypothesen.
de som gaat als volgt:

De hoeveelheid glas X die wekelijks in een glasbak wordt gegooit is normaal verdeeld met mx = 2200 en sx = 250
In een glasfabroek weegt men gedurende 20 weken elke week de inhoud van de glasbak om te controleren of de gemiddelde inhoud inderdaad 2200 kg is. Men hanteerd de beslissingsregel:

inhoud wijkt af als: X 2100 of X > 2300 (X gemiddeld)

Ik moet de kans berekenenen dat ten onrechte wordt geconstateerd dat de inhoud afwijkt.

sx is dus 250/Ö20

Het antwoordenboek geeft verder:
P(X2100 of X2300) = 2 * P(X 2100) = 2 * f ((2100-2200) /( 250/Ö20)) ~0,0736

nu is mijn vraag, hoe komen ze aan 0,0736 uit het voorgaande? als je dat direct berekend is 2100 - 2200 is -100 en 250/Ö20 is 55.90, dat zou dus -1.78 moeten zijn. ik mis dus ergens een tussenstap met de GR en ik heb alles uitgeprobeert maar ik kom er maar niet op. kan iemand me verder helpen? ik gebruik de texas-83

Fleur
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 24 maart 2005

Antwoord

Hallo Fleur,

De uitkomst -1,78 is de bijbehorende z-waarde. In 4 decimale nauwkeurig is z-1,7889. Nu moet je nog berekenen wat 2*P(z-1,7889) is. Met de TI-83 is dit 2*normalcdf(-8,-1.7889)0,0736

Dit kun je met de TI-83 ook berekenen zonder normaliseren.
2*P(X2100)=2*normalcdf(-10^99,2100,2200,250/Ö(20))0,0736

wl
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 25 maart 2005



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3