De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Re: Regressie

 Dit is een reactie op vraag 35853 
het deel over correlatie hebben wij bijna af, maar regressie niet, en ik begrijp niet wat nou precies die lineaire regressie is. en hoe je het precies kan uitleggen. (regressielijn is bekend wat het is)

ik hoop dat je nog een keer mijn reactie te beantwoorden,
Dianne

Dianne
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 24 maart 2005

Antwoord

Het woord regressie ( voluit regressie naar het gemiddelde)slaat eigenlijk op het volgende fenoneem:
Er zijn twee toetsen voor een bepaald vak met redelijke correlatie, zeg bijv 0,7. Je ziet dan mesnen die op de eerste toets (relatief) zeer hoog schoren op de eerste toets, op de twee ook over het algemeen hoog schoren, maar minder 'extreem'dan bij de eerste. Iets dergelijks geldt voor mensne di eop de eerste toets zeer laag scoren.
Een voorbeeld. Gemakshalve ga ik uit van scores die steeds mooi normaal verdeeld zijn.
Het gemiddelde voor de eerste toets was 6,2 met een s.d. (standaardafwijking) van 1,2. Bij de tweede toets was het gemiddelde 6,7 met een s.d van 1,0 Iemand die voor de eerste toets een 8,6 haalde was reletaief zeer goed. Deze score ligt 2 maal de standaardwijking boven het gemiddede (8,6=6,2+2×1,2). De zg z-score is dan 2.
De beste voorspelling voor de score op de tweede toets is bij een correlatie van 0,7 een z-score van 0,7×2=1,4
Dit komt overeen met een cijfer van 6,7+1,4×1,0=8,1
Dit is ook goed , maar (zeker relatief gezien) minder goed dan de eerste toets. Voor iemand die extreem laag scoorde op de eerste toets is er troost. De beste voorspelling levert een dragelijker resultaat op, dichter bij het gemiddelde. Dit noemt men het regressie effect.
Na verluidt is het regressie-effect ontdekt bij het vergelijken van het IQ van kinderen met dat van hun ouders.

gk
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 24 maart 2005
 Re: Re: Re: Regressie 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3