De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Terugverdienperiode, return on investment en netto constante waarde

Deze 3 dingen wil ik graag uitreken en wil graag weten of ik het goed gedaan heb. ook moet voldaan worden aan de rentabiliteitseis.

De gegevens zijn:
rentabiliteitseis van 10%
investering in activa 15000 euro
levensduur 4 jaar
restwaarde activa 3000 euro

en de cash-flows zijn:
1ste jaar 4000
2de jaar 5000
3de jaar 5000
4de jaar 4000

En de uitwerking is alsvolgt, zou iemand kunnen kijken of dit goed zo is?


TVP methode:
Het totaalbedrag van investeringen is €15.000. De restwaarde van €3000 doet in deze berekening niet mee.

Nu wordt gekeken hoe snel deze €15.000 verdient wordt.
In het 1ste jaar wordt €4000 verdient. Er valt nog €11000 terug te verdienen.
In het 2de jaar wordt €5000 verdient. Er valt nog €6000 terug te verdienen.
In het 3de jaar wordt €5000 verdient. Er valt nog €1000 terug te verdienen.
In het 4de jaar wordt €4000 verdient. Dit zal dus al in het eerste kwartaal terugverdient worden.

Dus de terugverdienperiode (TVP) is 3 jaar en een kwartaal er vanuit gaande dat de cash-flow evenredig met de tijd binnenkomt. Als er alleen per jaar wordt gekeken, zal dit 4 jaar moeten zijn.

ROI methode:
ROI= gemm winst / gemm investering * 100%

De gemm winst alle 4 de cashflows bij elkaar opgeteld gedeeld door het aantal jaar.
Gemm winst=(€4000 + €5000 + €5000 + €4000 + 3000) / 4 = €5250
De gemm investering is de investering gedeeld door het aantal jaar
Gemm investering=15000 / 4 = €3750

ROI = 5250 / 3750 * 100% = 140%

Dit betekent dat er 40% winst gemaakt wordt met de investering.

NCW Methode
De NCW = de constante waarde van alle cash flows – de investeringen
Investering: -€15000
FC1 (4000/1,1^1) = €3636
FC2 (5000/1,1^2) = €4132
FC3 (5000/1,1^3) = €3757
FC4 (4000+3000/1,1^4) = €4791

NCW = €1306

De rentabiliteitseis wordt dus gehaald

Remc0
Iets anders - donderdag 17 maart 2005

Antwoord

Remco,de berekeningen zijn correct.7000/1,1^4=4781.
Het is niet zeker dat de rentabiliteitseis gehaad wordt.
Alleen als de vrijgekomen kasstromen herbelegd kunnen worden tegen 10 %.
Groetend,

kn
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 18 maart 2005



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3