De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Derdegraads functie en raaklijn

Hoi:)

Je hebt een functie f(x)= x3-3x2-x+3
Midden tussen de twee nulpunten x =1 en x =3, dus bij x = 2, is de raaklijn aan de grafiek van f getekend. Deze lijn gaat door het derde nulpunt.

Je moet bewijzen of dit (dat de raaklijn bij het gemiddelde van twee nulpunten het derde nulpunt raakt) bij alle derdegraadsfuncties zo is. Ik heb heel lang aan deze vraag gewerkt en kwam niet tot een oplossing. Zou U mij kunnen helpen?

Bedankt en groetjes,
B.

B.
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 8 maart 2005

Antwoord

Een algemeen bewijs voor je probleemstelling kan je downloaden via onderstaande link.

Zie Derdegraads functie (PDF-bestand, ca. 50Kb)

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 8 maart 2005



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3