De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Wortelvergelijkingen

4Ö2x-712

Bij deze vergelijking weet ik dat het antwoord 3.5 x8 is (volgens mijn antwoordenboekje), maar hoe kom je aan die 3.5? Op welke manieren kun je dit oplossen en hoe?

Natasj
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 1 maart 2005

Antwoord

Hallo Natasja,

4Ö(2x-7) 12
Ö(2x-7) 3
2x-7 32
2x 9+7
x 16/2 = 8

Ik neem aan dat je zo wel tot x 8 bent gekomen. In de vetgedrukte stap ga je daarvoor beide leden kwadrateren om van de wortel af te geraken. Je moet er dan echter rekening mee houden dat er niets negatiefs onder de wortel mag staan!
Dit moet je dan nog apart uitdrukken in een zgn. bestaansvoorwaarde, in dit geval moet dus:
2x-7 0 = 2x 7 = x 7/2 = 3.5

Dus, samen: 3.5 x 8

mvg,
Tom

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 1 maart 2005



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3