De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Differentieren

Gegeven is de functie f(x)=0,5x3+x2-2x+1

Vraag: Stel de vergelijking op van de raaklijn in het snijpunt met de y-as.

Anne
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 26 februari 2005

Antwoord

De Rc van de raaklijn bereken je met f'(0) dus door in de afgeleide functie x=0 in te vullen, in een snijpunt met de y as geldt immers x=0.
De raaklijn heeft als vergelijking y=ax+b waarvan a dan bekend is. Het snijpunt met de y-as kan je vinden door in de oorspronkelijke vergelijking f(0)in te vullen waarmee ook b gevonden is.

groet

pl
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 26 februari 2005



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3