De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Kettinglijn op verschillende hoogtes

 Dit is een reactie op vraag 32941 
Hoi,
ik heb nog een vraagje. Ik ben druk bezig met mijn profielwerkstuk en nu moet ik de formule van de kettinglijn onderzoeken. Nu dacht ik eerst aan een parabool maar het blijkt ietsje ingewikkelder te liggen. Ik kan de formule echter nergens vinden...
Als jullie m weten kunnen jullie m me dan vertellen?
Groetjes, Jaap

jaap
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 25 februari 2005

Antwoord

Hallo Jaap,
Nee, het is inderdaad geen parabool. Dat was al bekend in de 17e eeuw. Onze landgenoot Christiaan Huygens heeft die formule al gevonden.
De algemene formule voor de kettinglijn is:
f(x) = a + (1/c)cosh(c(x - m))
Hierin is cosh de zg cosinus hyperbolicus, die gedefinieerd wordt door: cosh(x) =(exp(x) + exp(-x))/2,
( en exp(x) is natuurlijk de gewone exponentiele functie, e tot de macht x)
De ketting hangt het laagst bij x =m.
Verder is het interessant te weten dat de lengte van de ketting tussen x=m en x=k gelijk is aan :
(1/c)sinh (c(k-m)) met sinh , de hyperbolische sinus (sinus hyperbolicus op zondag) die gegeven wordt door sinh(x) = (exp(x) - exp(-x))/2.
Deze zg hyperbolische functies hebben allerlei eigenschappen die lijken op de eigenschappen van de bekende cos en sin, bv sinh' = cosh en cosh' =sinh.
En ook belangrijk: cosh(x)2 - sinh(x)2 = 1.
Hieruit volgt dat x = cosh(t), y = sinh(t) de parameter voorstelling is van de hyperbool y2 - x2 = 1 (net zo als x = cos (t) , y = sin(t) een cirkel geeft) Vandaar de naam hyperbolisch.
De hyperbolische functies zijn op de meeste reken apparaatjes aanwezig.
Hoe de formule voor de kettinglijn kan worden afgeleid is iets lastiger, maar niet super moeilijk. Je moet daarvoor een differentiaalvergelijking opstellen.
Zoek ook maar eens onder "catenary" op de bekende wiskundesites.
succes ermee


JCS
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 27 februari 2005



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3