De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Modulorekenen, RSA codering

Hoe kan volgende macht vereenvoudigd worden? Zonder computer, met behulp van een rekenmachine.

5002012345 MOD 100141 Dit voorbeeld zou 40975 MOD 100141 moeten uitkomen.

Soubry
Student universiteit - maandag 27 mei 2002

Antwoord

Als het moet kan alles:

50020 to the power of (213) (mod 100141) = 60424
50020 to the power of (212) (mod 100141) = 48981
50020 to the power of (211) (mod 100141) = 49249
50020 to the power of (210) (mod 100141) = 53118
50020 to the power of (29) (mod 100141) = 77078
50020 to the power of (28) (mod 100141) = 88121
50020 to the power of (27) (mod 100141) = 943
50020 to the power of (26) (mod 100141) = 2304
50020 to the power of (25) (mod 100141) = 48
50020 to the power of (24) (mod 100141) = 99000
50020 to the power of (23) (mod 100141) = 21098
50020 to the power of (22) (mod 100141) = 63457
50020 to the power of (21) (mod 100141) = 77656
50020 to the power of (20) (mod 100141) = 50020

Hence 50020 to the power of 12345 (mod 100141)
= 60424·48981·1·1·1·1·1·1·48·99000·21098·1·1·50020 (mod 100141)
= 60830·48·99000·21098·1·1·50020 (mod 100141)
= 15751·99000·21098·1·1·50020 (mod 100141)
= 53489·21098·1·1·50020 (mod 100141)
= 21993·1·1·50020 (mod 100141)
= 21993·1·50020 (mod 100141)
= 21993·50020 (mod 100141)
= 40975 (mod 100141)

Zie link (incl. next page!)

Zie Calculating Powers Fast

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 29 mei 2002



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3