De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Hellingsgrafiek op de Casio 9850 GB Plus

Op de TI-83/84(silver)(plus) kunnen al mijn klasgenoten een mooie hellingsgrafiek maken voor elke grafiek door enkel in te typen:
Y6 = (Y1(x+0.0001)-Y1(x))/0.0001
Dit werkt bij de Casio 9850 GB Plus niet. Kan het op een andere manier?
ps. Ik vind het te omslachtig om bij elke grafiek een andere hellingsgrafiek in te typen. Ook is het soms moeilijk om een afgeleide te berekenen. Daarom vraag ik dit

Erick
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 10 februari 2005

Antwoord

Als je een hellingsgrafiek wilt tekenen op de CASIO kan je 'handiger' de optie d/dx( gebruiken. In feite doe je (wel nu je rekenmachine dus) dan iets vergelijkbaars als hierboven. In boeken staan wel dit soort dingen als hierboven, maar eigenlijk vooral om aannemelijk te maken dat je hier te maken hebt met een limietproces, zonder echt op de berekening van limieten in te gaan. Laten we zeggen om te begrijpen wat je aan het doen bent!

Voorbeeld
Y1=X2-4
Y2=d/dx(Y1,X)
Geeft je de grafiek van f(x)=x2-4 en de hellingsgrafiek van f.

d/dx( kan je vinden onder:
OPTN$\to$CALC$\to$d/dx(

Y1 voer je in bij:
VARS$\to$GRPH$\to$Y$\to$1

P.S.
Bovendien kan je die functie d/dx( ook gebruiken om de helling in een punt te benaderen. Als je bijvoorbeeld de helling wilt weten van f(x)=x² in het punt (2,4) dan tik je in het 'rekenscherm':
d/dx(x²,2) EXE$\to$4

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 11 februari 2005



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3