De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Doelfuncties en isolijnen

Ik ben net begonnen met een nieuw hoofdstuk. Hierbij wordt er van uit gegaan dat je bepaalde dingen weet, die ik niet snap.
De vraag is als volgt:
Een marktkoopman heeft goedkoop een partij sokken bemachtigd, bestaande uit 250 paar katoenen sokken en 140 paar wollen sokken. De aanbieding die hij doet, stelt hem voor de vraag hoeveel pakketten van elke soort hij moet samenstellen om een zo hoog mogelijke opbrengst te krijgen.
Geef met behulp van ongelijkheden de beperkende voorwaarden weer. Teken het toegestane gebied.

De beperkende voorwaarden kan ik vinden en zijn als volgt:

De pakketten bevatten
4X + 6Y (X= wol, Y= katoen) of
6X + 4Y

De beperkende voorwaarden
4X + 6Y $\leq$ 250
2X + 4Y $\leq$ 140
X $\geq$ 0
Y $\geq$ 0

Nu moet je daar een grafiek van tekenen, maar ik snap niet hoe je van 4X + 6Y $\leq$250 en 2X + 4Y $\leq$ 140 een functie kunt maken die je in een grafiek kunt tekenen.

Dorien
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 7 februari 2005

Antwoord

Hallo Dorien,

Het is niet nodig om de beperkende voorwaarden om te zetten in functies.

Vervang in de beperkende voorwaarden het $\leq$ of $\geq$ teken door het = teken.
Zoek nu naar minstens twee punten die op de lijn liggen. Bijvoorbeeld de snijpunten met de x-as en de y-as.

q33730img1.gif

Als y = 0 dan geldt
4x = 250
x = 62,5

Als x = 0 dan geldt
6y = 250
y $\approx$ 41,7

Wanneer je er een functie van wilt maken dan moet je y vrijmaken.

q33730img2.gif
Invoeren in de GRM geeft dan b.v. de roosterpunten (10,35) en (22,27)

wl
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 7 februari 2005



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3