De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Welk diagram moet ik kiezen?

In mijn vraag word gevraagd: Op een plank staan 6 busjes. In twee busjes zit een munt en in de andere 4 zit niks.Iemand wil de twee munten uit de busjes halen. Hij neemt willekeurig een busje van de plank en kijkt of er een munt in zit. Dit herhaalt hij net zolang totdat hij de twee munten heeft.

a. maak een boomdiagram bij deze situatie.

Ik zelf heb nu eerst de mogelijkheden berekend. Tenminste uitgeschreven ik krijg nu dit.

W= wel een muntje
N= Niet een muntje

W W N N N N
W N W N N N
W N N W N N
W N N N W N
W N N N N W
N W W N N N
N W N W N N
N W N N W N
N W N N N W
N N W W N N
N N W N W N
N N W N N W
N N N W W N
N N N W N W
N N N N W W

Totaal 15 mogelijkheden...

Nu kom ik er niet uit wat voor diagram ik moet maken. Een boomdiagram, een faculteitsboom, of een machtsboom?

Jindra
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 6 februari 2005

Antwoord

Wel een grappig probleem... in eerste instantie zou ik denken aan een roosterdiagram:

q33695img1.gif

Maar dan met een onderbroken 'bovenlijn', maar 't klopt wel.

Daarna een beetje zitten prutsen (wel steeds linksboven beginnen!):

q33695img2.gifq33695img3.gif

...ziet er wel geinig uit. Misschien is het handiger eerst een boomdiagram te tekenen met 26=64 takken en dan weg te strepen wat je niet nodig hebt. Namelijk elke route waar je 2 W's hebt... maar dat is een hoop werk. Nou ja... kijk maar...

Maar het is natuurlijk gewoon de driehoek van Pascal toch? 6 boven 2 is 15... dat is vast geen toeval...

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 6 februari 2005



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3