De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Wijnhandelaar

Een wijnhandelaar blijkt flessen enigszins onnauwkeurig te vullen. Hierdoor voldoet 10% van de afgeleverde flessen niet aan de inhoudsnorm van het etiket.
  1. Een consument koopt 12 flessen wijn. Hoe groot is de kans dat precies 2 flessen niet aan de norm voldoen?
  2. Iemand koopt 144 flessen wijn. Hoe groot is de kans dat er ten hoogste 10 flessen niet aan de norm voldoen?
  3. Iemand koopt 144 flessen wijn. Bereken de kans dat het percentage flessen dat niet aan de norm voldoet kleiner is dan 12%.

Lex Fr
Student hbo - zondag 6 februari 2005

Antwoord

a.
Lijkt me (inderdaad) een typisch binomiaal kansprobleem. Dus we stellen vast:
X:aantal flessen dat niet aan de norm voldoet
p=0,1
n=12
P(X=2)

Binomiale verdeling

p= n= k=

P(X=k)=P(X<=k)=P(X>k)=


b.
X:aantal flessen dat niet aan de norm voldoet
p=0,1
n=144
P(X10)

Binomiale verdeling

p= n= k=

P(X=k)=P(X<=k)=P(X>k)=


c.
X:aantal flessen dat niet aan de norm voldoet
p=0,1
n=144
Kleiner dan 12%...
12% van 144 is hoogstens 17 flessen van de 144

Binomiale verdeling

p= n= k=

P(X=k)=P(X<=k)=P(X>k)=

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 6 februari 2005



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics