De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Hoe groot is de kans op pincode fraude?

Hoe groot is de kans op pincode fraude?

Roshni
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - vrijdag 4 februari 2005

Antwoord

Zoals je de vraag hier stelt lijkt me dat niet zo maar te beantwoorden. Dit is immers een experimentele kans. Vraag eens aan de Postbank (o.i.d.) hoevaak er gefraudeerd wordt met pinpassen!

Als je de vraag anders stelt, bijvoorbeeld: 'wat is de kans dat een fraudeur die een pinpas vindt of steelt je pincode raadt?', dan kan je wel iets uitrekenen (als je 3 keer mag proberen!):

Er zijn 10.000 verschillende pincodes. De kans dat je bij een willekeurige pincode intikken de goede pincode raadt is...

P(eerste keer goed)=1/10.000
P(tweede keer goed)=9.999/10.000·1/9.999=1/10.000
P(derde keer goed)=9.999/10.000·9.998/9.999·1/9.998=1/10.000

P(goed raden)=3/10.000

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 4 februari 2005



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3