De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Formule maken

Ik heb de volgende gegevens en daarvan moet ik een formule maken, is dat überhaupt wel mogelijk, zoja, hoe dan???
1=100
2=215,44
3=464,16
4=1000
5=2154,43
6=4641,59
7=10000

bedankt!!!!

Ton
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 31 januari 2005

Antwoord

Als je grafiek plot... zou je kunnen 'vermoeden' dat het hier om een exponentieel verband gaat. In dat geval zou de groeifactor per tijdseenheid (ongeveer) constant moeten zijn. Dus:

215,44/100=2,1544
464,16/215,44=2,1545
1000/464,16=2,1544
Enz...

Dat zit wel goed! Ik weet nu zelfs al dat de groeifactor (per tijdseenheid) ongeveer gelijk is aan 2,1544.

De formule wordt: N=b·gt, waarbij:
b:startwaarde (bij t=0)
g:groeifactor
t:tijdseenheid
N:aantal

Dus... N=b·2,1544t.

De waarde van b kan je vinden door (bijvoorbeeld):
b=100/2,154446,42

Zie eventueel ook Herkennen van verbanden

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 31 januari 2005



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3