De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Veeltermfuncties

in mijn boek staat een algemene formule voor veeltermfuncties, dat is deze;
y=an.xn + an-1.xn-1 + an-2.xn-2+...+ a2.x2 + a1.x+ao

ik weet niet zeker of de knopjes nu werken zoals ik wil dus ik typ het ook even anders;
y=an.x^n + an-1.x^n-1 + an-2.x^n-2+...+a2.x^2 + a1.x + a0

het getal achter de a staat er onder en het getal achter de x staat erboven hier staat nog bij:
domein=
znijpunten met de x-as is maximaal n
snijpunten met de y-as is precies 1, namelijk (0,a0)
ik snap bij deze algemen functie niet wat het getal achter de a betekent en wat a dan precies is..is dat gewoon een variable dat alles kan zijn.
ook snap ik niet hoe je komt aan de snijpunten met de y-as.
ik hoop dat u het begrijpt zo, bedankt!

Sophie
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 12 januari 2005

Antwoord

y=a·x2+b·x+c zal je vast herkennen. Die a,b en c noem je coëfficiënten. Je kunt dat echter ook zo schrijven y=a2·x2+a1·x+a0. Dan zijn de a2,a1 en a0 nog steeds coëfficiënten. Ze hebben alleen een andere naam maar het idee is hetzelfde. Die a2,a1 en a0 stellen gewoon getallen voor.
Wat nu als je hebt y=a2·x2+a1·x+a0. Dan krijg je het snijpunt met de y as door voor x=0 in te vullen. y wordt dan a0 (alle andere termen worden 0). Dus het snijpunt met de y-as is (0,a0).
Kijk dat met die coëfficiënten a,b en c is niet zo handig want wat moet je als je een polynoom hebt met graad 27 ?? verder is het gebruik van de letters x en y als coëfficiënten ook alleen maar verwarrend.
Wat dat betreft is y=an·xn + an-1·xn-1 + ....... + a2·x2 + a1·x + a0 eigenlijk een veel betere notatie. Maar het idee daarachter blijft hetzelfde.

Met vriendelijke groet
JaDeX

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 12 januari 2005



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3