De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Parameters en hun spiegelbeeld

hoi wisfaq,

Ik ben bezig met een hoofdstuk over parameterkrommen en moet van een bepaalde kromme het spiegelbeeld aan de x-/danwel y-as kunnen geven. De waarden moeten dan tegengesteld zijn, denk ik, maar ik weet niet precies hoe ik dit moet aanpakken.
Ik heb ook nog een heel andere vraag; hoe weet je hoe 'scheef' een 'streepje' in een richtingsveld moet staan?

Alvast bedankt!

Rolien
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 10 januari 2005

Antwoord

dag Rolien,

Een parameterkromme K (of eigenlijk: een kromme K in parametervorm) ziet er uit als de combinatie van twee uitdrukkingen in t:
x(t) = ...
y(t) = ...
Wil je nu deze parametervorm voor het spiegelbeeld van K in de x-as hebben, dan neem je voor x(t) dezelfde waarde als bij K zelf, en voor y(t) neem je juist het tegengestelde.
voorbeeld:
K:
x(t) = 2·sin(t) + t
y(t) = t·cos(1+t) + 2
Spiegelbeeld van K in de x-as:
x(t) = 2·sin(t) + t
y(t) = -t·cos(1+t) - 2

Wat je tweede vraag betreft:
de richtingscoëfficiënt dy/dx is voor een kromme in parametervorm juist gelijk aan
dy/dt/dx/dt
Dus voor elke t kun je de scheefheid van het streepje in het richtingsveld berekenen door y(t) en x(t) beide te differentiëren naar t, en deze twee afgeleiden door elkaar te delen.
groet

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 10 januari 2005



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3