|
|
\require{AMSmath}
Re: Formule van Cardano
Beste Peter Stikker, bedankt voor uw antwoord!! Ook vooral dat u zo snel onze vraag kon beantwoorden. Nou hebben wij nog een vraag: Op deze site hebben wij gevonden dat de formule van Cardano is: p=c/a-b2/3a2 q=2b3/27a3-bc/3a2+d/a W= Öq2+4/27p3 X=3Ö-q+w/2 +3Ö-q-W/2-b/3a Dit komt niet voor in uw artikel over de formule van Cardano. Daar wordt X berekent via u,v en y. Nu vragen wij ons af of in uw artikel ook W en X voorkomt zoals hierboven genoemd. En weet u toevallig ook waar Cardano de definities van W en X zoals hierboven vandaan gehaald heeft? M.v.g. irene en Kitty
Irene
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 6 januari 2005
Antwoord
Beste Irene en Kitty, Op vele sites zijn verschillende oplossingen te vinden die eigenlijk allemaal hetzelfde zijn. Door het vervangen van bepaalde delen is het meestal wat makkelijker te volgen. Bij de ene site wordt een deel even vervangen door W bij de ander u, weer een ander U etc. Die W is gewoon een substitutie voor enkele zaken om het dus wat duidelijker te houden. Het is mij helaas niet bekend of Cardano ook dit soort 'tijdelijke' substituties gebruikte en zo ja welke. Dat in mijn stuk 'W' zoals die in jullie vraag gedefinieerd wordt niet voorkomt, komt omdat ik weer iets andere substituties gebruik. Het een is wel naar het ander te herleiden, maar dat laat ik aan jullie over als oefening. M.v.g. Peter Stikker
|
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 8 januari 2005
|
|
home |
vandaag |
bijzonder |
gastenboek |
statistieken |
wie is wie? |
verhalen |
colofon
©2001-2024 WisFaq - versie 3
|