De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Inverse van derde graads functie

Ik moet voor een programma de inverse hebben van een functie. Ik weet niet hoe ik dat moet doen aangezieen er 3 X'en in de formule zitten. De formule is Y=12/3X3+5X2+31/3X. Ik heb het weten te herleiden tot Y=12/3X(X+1)(X+2)

Mathia
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 4 januari 2005

Antwoord

q32024img1.gif
Een algemene inverse zal niet lukken omdat voor de y waarden tussen de toppen geldt dat er verschillende x-waarden bij horen.
We moeten ons beperken.
Als je het script op Online een vergelijking oplossen gebruikt en invult y=5/3*(x)*(x+1)*(x+2) en dan oplost naar x krijg je drie oplossingen.
De meest rechter van de drie ziet er zo uit:
q32024img2.gif
Als je in deze oplossing y door x en x door y vervangt heb je je inverse functie voor een gedeelte van het domein.
De grafiek hiervan ziet er zo uit:
q32024img3.gif

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 4 januari 2005



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3