De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Samengestelde intrest

Ik weet mijn startbedrag, mijn jaarlijkse termijnen en mijn eindbedrag. De onbekende is het percentage samengestelde intrest, dat wil ik graag berekenen.
Ik heb op de (geweldige) site o.a. voorbeelden gevonden waarbij het eindbedrag de onbekende was. Volgens mij zou ik met de hier gegeven oplossingen uit de voeten moeten kunnen door onderdelen uit de formule naar de andere kant van het =teken te verplaatsen. Maar het wil niet best lukken!!!

Hielkj
Ouder - zaterdag 18 december 2004

Antwoord

stel:
startbedrag= 5.000,-
aantal termijnen=10
eindbedrag= 8.144,47
de formule is: 5.000*(1+p/100)10= 8.144,47

We moeten nu de onbekende p berekenen.
8.144,47/5.000= (1+p/100)10
(1+p/100)10= 1,628894
1+p/100 = 1,04999...= 1,05
de groeifactor is 1,05 dus het rentepercentage is 5%

vriendelijke groet

pl
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 18 december 2004



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3