De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Lineaire formules opstellen

in mn wiskundeboek getal in de ruimte havo/vwwo
op blz.83 opgave 21 formules op moetstellen
doormiddel y=ax+b maar wat betekent dat nou weer
wilt u het aub aan mij uitleggen (ik heb morgen s0) wiskunde

bij voorbaat dank
een wanhopige leerling

angeli
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - dinsdag 7 december 2004

Antwoord

Angelique,

De funktie y=ax+b is niets anders dan de voorstelling van een rechte;
Nu kunnen er heel wat vraagstukken of oefeningen over gemaakt worden
vb1. Zoek de rechte gaande door p(-2,-5) met gegeven richtingscoëfficient m=3
Men zoekt dan de vergelijking dmv de formule
y-y1=m(x-x1) en ,invullend y-(-5)=3(x-(-2))
en y=3x+6-5 en tenslotte y=3x+1

vb2. rechte door 2 gegeven punten a(2,3) enb(5,-7)
dus y-3=(-7-3)/(5-2)*(x-2)
=y-3=(-10/3)(x-2) en y=-10/3x+20/3+3 en,finaal
y= (-10/3)x+29/3

vb3 zoek een rechte die evenwijdig is aan de rechte y=3x-7
en gaande door het punt p(5,6)
de rico moet 3 zijn, (zie gegeven rechte) en het punt (5,6)
U valt nu terug op werkwijze uit vb1.

vb4 een taxichauffeur komt U thuis ophalen en vraagt een vast recht van 5 euro en dan 1,2 euro per km verplaatsing;
Geef het voorschrift vcoor deze situatie.

Antwoord:Voordat hij zich verplaatst betaalt U al 5 euro.
Zet de (X,Y) as uit in loodrechte stand en zet op de Xas de kilometers en op de Y as de prijs.
OP de Y-as zet U dus het punt (0,5) uit en als tweede punt neemt U bijvoorbeeld het punt (1;1,2).Nu hebt U twee punten en kunt U de rechte als voorschrift weergeven (volgens vooorbeeld 2.) OP de grafie(X,Y)as hebt U nu twee punten en kunt U de rechte tekenen.
En ga zo maar door....U kunt ook nog vragen bekijken over de rechte analytische meetkunde op Wisfaq.Daar vind je zeker ook nog een en ander nuttig materiaal
Succes met uw proefwerk
Hendrik

hl
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 7 december 2004



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3