De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Oplossen van rechhoekige driehoek

Een rechkhoekige driehoek A,B,C heeft een omtrek van 20cm, de ene rechte zijde is dubbel zolang als de andere.
Hoelang is elke zijde ?

Baecke
Ouder - zondag 5 december 2004

Antwoord

Noem de kleinste rechthoekszijde x, de grootste rechthoekszjde 2x, de schuine zijde y.
Er geldt dan y2=x2+(2x)2=5x2
De omtrek is dan x+2x+y=3x+y.
We hebben dan het stelsel:
y2=5x2
y+3x=20

Dus (20-3x)2=5x2
400-120x+9x2=5x2
4x2-120x+400=0
x2-30x+100=0
x=15±5Ö5
Alleen x=15-5Ö5 voldoet.
Dus de zijden zijn
15-5Ö5, 30-10Ö5 en voor de derde zijde houdt je dan over 20-3x=20-45+15Ö5=15Ö5-25

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 5 december 2004
 Re: Oplossen van rechhoekige driehoek 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3