|
|
\require{AMSmath}
Volledige inductie sommen
= {1, 2, 3, ...}
Toon aan:
1. Voor alle n uit geldt: åk^3 van k=1 tot n = (å k)^2 tevens k = 1 tot n.
2. Voor alle n uit geldt: å ((-1)^(k+1))/k van k=1 tot 2n = å 1/k van k=n+1 tot 2n.
Eventueel heb ik een verduidelijking in een word bestandje, die ik naar jullie toe kan mailen, wat ik tot nu toe van de som heb.
Johan
Student hbo - donderdag 2 december 2004
Antwoord
voor de eerste: inductiebasis (n=1): 1 = 1^2 ok inductiestap: stel ok voor n-1, dus [som( k^3) van k=1 tot n] = [(som(k))^2 van k = 1 tot n-1] we hebben dan [(som(k))^2 van k = 1 tot n] =(n + som(k)van k=1 tot n-1)^2 =n^2 + 2n [som(k) van k=1 tot n-1] + [(som(k))^2 van k = 1 tot n-1] =n^2 + 2n [som(k) van k=1 tot n-1] + [som(k^3) van k=1 tot n-1] =n^2 +2n[(n-1)(1+n-1)/2] + [som(k^3) van k=1 tot n-1] =n^3 + [som(k^3) van k=1 tot n-1] =som(k^3) van k=1 tot n
voor de tweede: inductiebasis(n=1): 1-1/2 = 1/2 ok inductiestap: stel ok voor (n-1), dus [som(((-1)^(k+1))/k) van k = 1 tot 2n-2] = [som(1/k) van k = n tot 2n-2] we hebben dan [som(((-1)^(k+1))/k) van k = 1 tot 2n] =[som(((-1)^(k+1))/k) van k = 1 tot 2n-2] + ((-1)^(2n))/(2n-1) + ((-1)^(2n+1))/2n =[som(1/k) van k = n tot 2n-2] + 1/(2n-1) -1/2n =1/n + [som(1/k) van k = n+1 tot 2n-1] -1/2n =[som(1/k) van k = n+1 tot 2n-1] + 2/2n -1/2n =[som(1/k) van k = n+1 tot 2n-1] + 1/2n =[som(1/k) van k = n+1 tot 2n]
Eva
|
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 8 december 2004
|
|
home |
vandaag |
bijzonder |
gastenboek |
statistieken |
wie is wie? |
verhalen |
colofon
©2001-2024 WisFaq - versie 3
|