De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Een lastige opgave?

Ik zit met een lastige opgave, ik hoop dat jullie me eruit kunnen helpen
f(x)=x-3ln(x-1)
De grafiek van f snijdt van de lijn y=p een lijnstuk AB af.
Hoe bereken je voor welke p geldt AB=6?
alvast bedankt

Mathij
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 9 mei 2002

Antwoord

Eerst maar eens een tekening:

q3065img1.gif

Nu geldt:
x-3ln(x-1)=x+6-3ln(x+6-1)
x-3ln(x-1)=x+6-3ln(x+5)
-3ln(x-1)=6-3ln(x+5)
3ln(x+5)-3ln(x-1)=6
ln(x+5)-ln(x-1)=2
x1,94 (met de GR)
f(x)2,13
Dus je moet p2,13 nemen.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 10 mei 2002



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3