De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Vermenigvuldiging in achttallig stelsel

Kleinere vermenigvuldigingen in het achttallig stelsel los ik op met herhaaldelijk optellen.
Voor de som 77·77 lijkt mij dit niet de meest snelle manier. Zijn er voor deze (en andere 'grote') vermenigvuldigingen snellere methoden om dit uit te rekenen?

Alvast bedankt!

Wilma
Student hbo - maandag 29 november 2004

Antwoord

Jawel, probeer maar eens te analyseren wat hier gebeurt:
We willen de octale getallen 7013 en 621 vermenigvuldigen.
Ik neem expres even de onhandige volgorde:

701336213·621=2263
701162102263+1·6210=10473
7006210010473+0
7762100010473+7·621000=10473+5367000=5377473

Dus 7013·621=5377473

Op deze manier kun je dus volstaan met vermenigvuldigingen waarbij een van de getallen uit slechts 1 cijfer bestaat (kan dus via herhaald optellen) en verder nog het octaal optellen.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 29 november 2004
Re: Vermenigvuldiging in achttallig stelsel



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics