De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Uitleg formule logaritme

In een tekst zag ik het volgende staan:

Consider two lines AB of fixed length and A'X of infinite length. Points C and C' begin moving simultaneously to the right, starting at A and A' respectively with the same initial velocity; C' moves with uniform velocity and C with a velocity which is equal to the distance CB.

Napier defined A'C' (= y) as the logarithm of BC (= x), that is y = Nap.log x.

Ik zou graag willen weten wat hier nu precies mee bedoelt wordt en hoe ze aan de desbetreffende formule komen.

Bij voorbaat dank.

Bas
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 9 mei 2002

Antwoord

Als je de door jou gevonden tekst nog eens goed doorleest, dan zie je twee dingen.

Ten eerste is hetgeen Napier hier doet een definitie, dus een afspraak, en een afspraak laat zich niet uitleggen.

En vervolgens kun je lezen dat wat hij definieert niet overeenkomt met ónze hedendaagse logaritmen. Bij hem is log1 namelijk geen 0.

Je leest verder nog dat er een ander aan te pas moest komen om de zaken wat te stroomlijnen, namelijk Briggs.

MBL
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 9 mei 2002



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3