|
|
\require{AMSmath}
Transformeren
Ik doe wiskunde B1 examen over 2 weken en daar komt transformeren in voor, maar ik begrijp dat niet. Je moet dan een formule van een grafiek vinden door de standaard grafiek te verschuiven naar die grafiek waarvan je de formule moet vinden. De uitleg in het boek 'getal in ruimte' NG/NT 2 is mij absoluut niet duidelijk. Ik hoop op een goede uitleg, alvast bedankt!
Marloe
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 9 mei 2002
Antwoord
Op de standaardgrafiek en op de andere grafiek neem je twee punten die met elkaar corresponderen. Dat zijn dus twee punten die bij de transformatie (de verschuiving) in elkaar overgaan. Kijk nu gewoon hoeveel stapjes naar rechts (of naar links) en hoeveel stapjes naar boven (of naar beneden) je van het eerste punt moet doen om in het tweede punt te komen. Stel dat je als antwoord op de vorige vraag gevonden hebt: 4 stapjes naar links en drie stapjes naar boven. De formule van de tweede grafiek vind je dan als volgt: Vervang elke x in de formule van de standaardfunctie door x + 4 en tel er vervolgens 3 bij. Als je standaardfunctie bijv. is y = x2 dan wordt het dus y = (x+4)2 + 3 Het enige wat hier nog wel eens fout gaat is het volgende: als je 4 hokjes naar links gaat, dan moet je x vervangen door x + 4 en NIET door x - 4. Nog een voorbeeldje: stel dat je ziet dat de standaardgrafiek 5 hokjes naar rechts moet en vervolgens 2 hokjes omlaag. Vervang in de standaardfunctie dan álle x-en door x - 5 (en dus niet door x+5), en tel er vervolgens gewoon -2 bij. De parabool y = x2 zou dan worden y = (x-5)2 - 2
Zie Functievoorschrift maken bij transformatie
MBL
|
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 11 mei 2002
|
|
home |
vandaag |
bijzonder |
gastenboek |
statistieken |
wie is wie? |
verhalen |
colofon
©2001-2024 WisFaq - versie 3
|