|
|
\require{AMSmath}
Winst maximalisatie
Voor de totale kostenfunctie van exploitant X geldt: TKX = 40 + 30Q. De vraagcurve naar stroom waarmee exploitant X wordt geconfronteerd, luidt: D = 600 – 2p. Indien exploitant X zijn winst maximaliseert, verhandelt hij 270 eenheden stroom. is dit juist of onjuist? + Indien de vaste term (die 40 bedraagt) in de totale kostenfunctie van exploitant X afneemt, heeft dit invloed op de productie-omvang waarbij hij zijn winst maximaliseert? Alvast bedankt voor uw hulp.
norber
Student hbo - zondag 21 november 2004
Antwoord
Beste Norbert, het is eenvoudiger dan het lijkt. Het is gewoon een kwestie van de economische verbanden goed te kennen en die dan te gebruiken. Als je die goed kent, hoef je zelfs niets uit te rekenen. Het is een typische nadenkvraag die vaak op examens voorkomen en eerder peilt naar je inzicht. Je moet je winst maximaliseren. Wanneer is de winst maximaal? Je hebt de TK-functie dus je kan ook de winst afleiden. Meer bepaald is de winst maximaal als MK=0 Dus je berekent gewoon de MK-functie en die stel je dan gelijk aan 0. Of je kan het grafisch doen. Het is zoals je zelf wil. Misschien zie je het grafisch beter, want je zit natuurlijk met een leuke TK-functie. De marginale kosten blijven bij elke extra eenheid gelijk, dus voor de producent is er geen enkel punt waar zijn productie optimaal is. Hij kan tegen dezelfde extra kost steeds extra produceren en heeft dan meer winst of meer verlies (TO is immers ook een lineaire functie). De vraagcurve heb je niet nodig en dient enkel ter verwarring. Bij een normale kostenfunctie had je die wel nodig gehad om je gegevens in in te vullen. Het tweede deel van de vraag moet ondertussen ook al duidelijk zijn. Dit is van geen invloed omdat de vaste kosten van geen belang zijn op MK bij het nemen van de afgeleide, die term wordt immers steeds 0, voor elke waarde. Groetjes,
|
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 22 november 2004
|
|
home |
vandaag |
bijzonder |
gastenboek |
statistieken |
wie is wie? |
verhalen |
colofon
©2001-2024 WisFaq - versie 3
|