De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Repeterende vergelijkingen

Zou u wat meer willen vertellen over repeterende vergelijkingen bijvoorbeeld hoe je oplost:
x*(x*(x*(x*(x*(x*.............=9-x

Weet u misschien een andere plaats waarover we hier informatie over kunnen vinden.
Bij voorbaat dank Jeroen en Mark

Jeroen
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 6 mei 2002

Antwoord

Op repeterende vergelijkingen staat al een voorbeeld van hoe je dit soort 'grappen' oplost.

In jouw geval gaat het precies zo! Laat ik eens rechts en links kwadrateren:
Dan krijg ik:
x·(x·(x·(x·(x·...=(9-x)2

Nu is dat stuk tussen 'x·' en '=(9-x)2' precies gelijk aan 9-x, want daar zijn we immers mee begonnen, dus wordt mijn 'vergelijking':
x·(9-x)=(9-x)2

En daarmee ben ik dat 'repeteren' kwijt en kan ik de vergelijking oplossen zoals we dat gewend zijn, maar dat kan je zelf wel... (toch?).

Plekken waar je dit soort dingen kunt vinden zou ik zo niet weten, maar als je nog meer voorbeelden hebt... dan horen we het wel.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 6 mei 2002



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3