Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Evaluatie-afbeelding

Hoi wisfaq,

Ik wil graag het volgende bewijzen,

De evaluatie-afbeelding f: SOM[c_i*x^i]-SOM[c_i*a^i] geeft een ringhomomorfisme R[x]-R d.e.s.d.a. a bevat is in het centrum Z(R) van R.
Ik weet dat voor een groep G geldt:
Z(G)={g in G:gx=xg voor alle x in G}. Deze ondergroep is de kern van f:G-Aut(G).
Is Z(R) precies hetzelfde maar dan R i.p.v.G en r i.p.v. r?

Groeten, Viky

viky
Student hbo - woensdag 10 november 2004

Antwoord

Inderdaad, Z(R) bestaat uit die r met de eigenschap dat xr=rx voor alle x in R (in een ring is de optelling commutatief dus is dit alleen interessant voor de vermenigvuldiging).

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 15 november 2004
 Re: Evaluatie-afbeeding 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics