|
|
\require{AMSmath}
Ondernemingen, marktaandeel en verhoudingen
Een markt wordt beheerst in 2003 door 4 ondernemingen die een marktaandeel in volume hebben die zich tot elkaar verhouden als 1:2:3:4. Door bepaalde ontwikkelingen groeit de markt in 2004 in volume. De grootste onderneming, gemeten in volume aandeel groeit 20%, de overige ondermingen profiteren niet van deze groei. Elk van deze ondernemingen vraagt een gelijke prijs voor hun pruduct.
Gevraagd. A. bereken het marktaandeel van de grootste onderming na deze groei? B. als je weet dat de onderlinge verhouding van de 3 kleinste ondernemingen hetzelfde blijft in 2004 ten opzichte van 2003 wat wordt dan marktaandeel van elk van deze drie kleinere ondernemingen. C. als de kleinste onderneming een prijsstijging doorvoert van 10% waardoor de afzet daalt met 5%, bereken dan het marktaandeel van deze onderneming in 2004 zowel in volume als in geld. Bij de overige ondernemingen wijzigt zich niets.
asu
Student hbo - donderdag 4 november 2004
Antwoord
Als je zoiets niet snapt neem dan een getalvoorbeeld: A=100, B=200, C=300, D=400 in stuks Na marktgroei: A=100, B=200, C=300, D=480 in stuks
a) Marktaandeel D wordt 480/1080·100%=44,44% (volume) b) De onderlinge verhoudingen tussen A B en C veranderen niet. Daar heb je dus al voor gezorgd (B blijft het dubbele van A en C het driedubbele van A). Dus marktaandelen (volume) kun je nu zelf uitrekenen. c) Afzet A wordt 95 stuks Het marktaandeel in volume van A wordt dan 95/1075·100% Voor het marktaandeel in omzet is ook de prijs van belang. Die mag je best op 100 stellen bij het begin. Nu verhoogt A de prijs naar 110....... kun je dat marktaandeel in omzet nu niet zelf berekenen ?? (9,64% ????)
Met vriendelijke groet
JaDeX
|
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 5 november 2004
|
|
home |
vandaag |
bijzonder |
gastenboek |
statistieken |
wie is wie? |
verhalen |
colofon
©2001-2024 WisFaq - versie 3
|