De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Elimineren

De vorige snap ik nu
maar nu de volgende stap
Los op door middel van substitutie

y= -2x+1
4x-3y=5

hier kom ik dus niet uit
omdat ze niet onder elkaar staan
Kunt u mij aub de berekening geven

Heale
Leerling mbo - donderdag 4 november 2004

Antwoord

Bij oplossen door substitutie los je een vergelijking naar keuze op naar een onbekende naar keuze. De oplossing stop je dan in de andere vergelijkingen en op die manier is er een onbekende minder.

In jouw voorbeeld kies je natuurlijk liefst als vergelijking de eerste en als onbekende y, gewoonweg omdat de oplossing er al staat.

Stop dat resultaat nu in de tweede vergelijking

4x-3(-2x+1)=5

die je nu enkel nog moet oplossen naar x.

Controleer voor jezelf dat andere keuzes tot dezelfde oplossing leiden: los bijvoorbeeld de tweede vergelijking op naar y en stop het resultaat in de eerste vergelijking...

PS: Antwoorden op een reactie doe je liefst niet door een nieuwe vraag te starten, maar door... ja... door te antwoorden op de reactie dus...

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 4 november 2004



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3